Tuesday, January 20, 2009

..::Antara 2 pilihan...pening2::.

Aduh...susah betul bila kte mempunyai 2 pilihan...Nak pilih yang di sana ke yang di sini...huhu...bukan itu yang sya maksudkan...hehe...

Sekarang sya betul2 dalam dilema..Bulan 12 yang lalu sya telah berjaya mendapat tempat praktikal di Malaysia Cocoa Manufacturing di Seremban. Itu pun setelah Wisma Putra tak reply2 permohonan sya dan Nabila...Kteorg pun buat kesimpulan yg kteorg x dpt kt Wisma Putra tue...Tapi Nabila pulak x dpt tempat kt M'sia Cocoa....

Ptg semalam, semasa berada dlm kelas Sovereignty & Globalisation, sya dapat call dr UIL (pusat yg uruskan praktikal pelajar UUM ni..)...Diorg ckp sya dapat tempat praktikal kat Wisma Putra...Wahh...terkejut lah bukan main....Macam x percaya...Nabila pun dapat sekali...Yelah, orang kata bukan calang-calang orang yang dapat praktikal kt sane...Yang dapat maintain result bagus dgn berkredibiliti je dipilih....

Gembira mase tue, Nabila yang puasa pun tibe2 rasa kenyang..hehe...Tapi masalahnye sekarang nie...sya kena reply secepat mungkin sama ada sya pilih yg dekat Wisma Putra atau M'sia Cocoa...

Dilemanya...parents sya suruh praktikal kt M'sia Cocoa tu jugak....Bg diorg sya akan dapat pengalaman baru dekat Msia Cocoa...Kalau kt Wisma Putra, mungkin apa yang belajar di UUM lebih kurang aplikasinya di Wisma Putra. Kalau sya ingin mohon pekerjaan, sekurang2nya sya dapat 'kelebihan' jika mempunyai pengalaman praktikal di Msia Cocoa. Tapi jika di Wisma Putra, ia adalah cabang yang sama dengan yang sya belajar sekarang, international affairs..Tambahan lagi, praktikal di Wisma Putra adalah satu impian yang diimpikan oleh kebanyakan pelajar international affairs..Tak sampai hati pula melespaskannya....Walaubagaimanapun, jika sya praktikal di Msia Cocoa, sya akan dapat pengalaman baru dalam industri dan organisasi swasta, yang mungkin akan memberi kelebihan jika sya ingin memohon pekerjaan nanti....Jika ada rezeki, sya mungkin akan diserapkan terus sebagai pekerja di sana....Elaun juga turut diberikan...Berbeza dengan praktikal dengan kerajaan, kita kena memohon semula dan melalui pelbagai ujian untuk diserapkan....

Huhu...bantulah sya membuat keputusan yang terbaik....Mungkin ia cuma praktikal, tetapi bagi sya, ia tetap penting dalam membantu sya membuat pilihan kerjaya sya di masa hadapan...

.....

5 comments:

Faizah said...

Mohon pada-Nya kerana DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya...semoga berjaya...

Zaza Affendi said...

better amik yg mesia cocoa tu sebab nanti diserap dapat kerja trus.. tak mcm wisma hanye praktikal semate.. mane tau keje di mesia cocoa lepas grad dlm mase yang same kene panggil plak keje di wisma.. rezeki tuhan.. insyaallah..

.::Pu3 Kirana::. said...

dr xperience org ngan membe2 len..
better amek swasta..

1. practcal kt gov xbyk keja.
2. prctcal kt swasta dpt elaun.
3. gov nk serap susah. slalunya kna intebiu or diorang amek org yg dh ada dn dinaekkan ke ats..
4. gain experience as much kt co swasta. then apply keja kat gov.
5. kalo practical better swasta, keja plak better gov..

so, renung2kanlah!
itu jz pendpt org la..
apepn, tawakal je..
kadg2 laen tmpt, lain environment.

hehe..

ecah, owg byk keja dz week!
hehe..

mizzsyaidris said...

i think la kan..better ikut ckp parents taw..sbb i dr dulu smpai skang dgr ckp parents..n i dpt rase jln yg i pilih 2 mmg btl..dulu i pun penah ade situasi cm ni..
i dpt tempt practical kt tv3 n bernama tv..sape tk mo pi tv3..semua owang nk..n bape kerat je student dpt practical kt situ..tp father i suh pi bernama tv..ouh i sgt terkilan sbb mmg my next destination adalah tv3..wartawan tv3..tp i pegi bernama tv..at last i dpt tewos kije kt situ as reporter..but i benti sbb nk smbung blaja..itu saja..


btw..fikir n berdoa la dgn baek ok

gud luck babe!

Qaseh Aishah said...

mekasih ye korg ats cdgn n nasihat ni sume...
memglah sayang tak pegi tempt yg grand mcm wisma putra tue...
tp, myb ikut ckp parents tu yg terbaik kan... ^-^

 
blog design by suckmylolly.com

Template Modified and Brought to you by : AllBlogTools.com blogger templates